Chris Bos - Biografie

biografie

Chris Bos - de biografie

Meer over Chris Bos

Meer over Chris

10 september 1955

Vanaf die dag heb ik ruim tien jaar in Arnhem gewoond. Een gouden tijd. Een deel van mijn belevenissen daar kun je terugvinden in Vergeet het maar broertje (De Bezige Bij, 1996).

1966

We verhuizen naar Rheden, van de stad naar het dorp, van rolschaatsen door de luchtbrug van station Arnhem, naar hutten bouwen in de bossen rond de Posbank. Zie ook Een hut en een hol (Leopold, 2001).

1972

Een week voor m’n zeventiende verjaardag verhuis ik met m’n diploma HBS-B op zak naar Utrecht. Na een half jaar weet ik dat ik toch niet voor wiskundige in de wieg ben gelegd. Dan maar psychologie. (Dat ik ook niet voor therapeut in de wieg ben gelegd, merk ik pas als ik ben afgestudeerd). Vanaf m’n achttiende word ik weer een beetje gelukkig. Tegen die tijd raak ik ook in een cabaretgroep verzeild.

De lange warme zomer 1976

Voor het eerst naar Ierland. Zes weken lang nauwelijks regen. In de tent lees ik Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez, en bedenk dat ik graag eens zo’n boek zou schrijven. Maar hoe? En waarover?

1979

Met Virus in de finale van het Leids Cabaret Festival. Een groep uit Groningen wint.

1986

Ergens in de tussenliggende jaren ben ik kennelijk begonnen met het schrijven van verhalen. Met Everts ei win ik een fraai uilmensje van beeldhouwer Paul Koning. En vijfhonderd gulden, dus voor het eerst naar Moskou, sneeuw op het Rode Plein!

1988

In september komt mijn eerste roman uit, Spijt (uitgeverij  Priem). Een maand later word ik vader.

1989

Weer naar het Leids Cabaret Festival, nu met De Smiezen. In de halve finale stuiten we op Lebbis en Jansen, de latere winnaars. Dus schrijven maar weer…

Amsterdam, 4 juli 1991

“Geachte Heer Bos,  Hierbij laat ik u weten dat de redactie van uitgeverij De Bezige Bij geïnteresseerd is in het manuscript De woede van de bassist dat u haar ter beoordeling toezond.” Ik spring een gat in de lucht. Alles wordt anders.

1992

Première van De wet van kaf. Vanwege een schrijfwedstrijd met een hoofdprijs van duizend gulden heb ik me namelijk aan een toneelstuk gewaagd. In de herfst volgt bovendien Tranen met toeters, muziektheater voor kinderen. Met een toernee door het hele land.

1993

Mijn derde roman ziet het levenslicht. Net als mijn tweede zoon.

1997

De Bezige Bij vraagt een aantal auteurs om ook eens iets voor kinderen te schrijven. Goed plan. Eigen Schuld is zodoende mijn eerste kinderboek.

1998

Voor voldoende geld op de giro schrijf ik al jaren als freelancer teksten voor gemeenten en provincies. Het wordt tijd om ook eens iets aan mijn pensioen te doen. Ik ga drie dagen per week werken bij een communicatieadviesbureau in Amsterdam. Als tekstschrijver dus.

2000

De Bezige Bij heeft een nieuwe directeur. Die heeft vindt het helemaal geen goed idee, die kinderboeken. Gelukkig word ik bij uitgeverij Leopold geïntroduceerd. Kleine leugens is mijn eerste jeugdboek daar. Had ik trouwens al verteld dat we een huis in Bilthoven hebben gekocht?

2001 - ...

Nog veel meer nieuwe boeken bij Leopold. En eentje bij Querido (maar geen nieuwe kinderen).